איך להתקין כל דבר באובונטו
נכתב על ידי יגאל שפירא

[ המדריך באדיבות האתר ubuntu-il.com ]

איך להתקין כל דבר באובונטו

מקור: Simon Gray תרגום: יגאל שפירא

אחת הבעיות המרכזיות שלי לעבור להשתמש בלינוקס לאחר ההתקנה, היתה הצורך להתקין הרבה תוספים ותוכנות על מנת שאוכל להשתמש בה כמו שצריך (ואפילו אצליח להקשיב למוזיקה, או לראות פלאש בדפדפן), מדריך זה מובא לפניכם בתרגום מלא מהמקור על מנת לעזור לכם לפתור את הבעיה הזאת בדיוק. כשניגשים להתקין תוכנה באובונטו, התהליך הוא שונה לחלוטין מכל מה שהיכרתם בחלונות, והמשתמש המתחיל לא יצליח להבין כלל מה הולך שם: אף אחד לא שמע פה על תוכנות אלא על חבילות, פורמטי הכיווץ שונים לחלוטין, ואם תחפשו קובץ exe בשביל להפעיל משהו, אתם יכולים להמשיך לחפש. אז אמנם זה שונה, אבל החדשות הטובות הם, שזה מאוד פשוט. ואחרי פעם אחת שעושים את זה נכון, אני מאמין שלא תצטרכו לקרוא את המדריך הזה שוב.

הערה: המדריך נכתב בשביל אובונטו 7.04 (Feisty Fawn) ומשתמש בסביבת העבודה Gnome. מלבד שמות התפריטים באנגלית המדריך מתאים גם לאדג’י (6.10).

 
מנהל החבילות סינפטיק

תוכנות בלינוקס בנויות כך שמספר תוכנות יכולות להשתמש באותם חבילות תוכנה בשביל לפעול, לעומת חלונות שבה כל תוכנה מתקינה מחדש את מה שהיא צריכה בשביל לפעול וכך מבזבזת זיכרון ומשאבי מערכת יקרים. מנהל החבילות באובונטו (וברב ההפצות הקיימות) יודע להוריד ביחד עם התוכנה שברצונכם להפעיל את כל חבילות התוכנה הדרושות להפעלה (dependencies) , כך שאתם לא צריכים שום ידע מוקדם מלבד איזה תוכנה ברצונכם להפעיל.

את סינפטיק אפשר להפעיל מהתפריט הבא: System > ניהול > מנהל החבילות Synaptic כאמצעי אבטחה, המערכת תבקש מכם את הסיסמא שלכם (הסיסמא אותה בחרתם בהתקנה ושמשמשת לכניסה למחשב), אובונטו, כמו רב מערכות הלינוקס מאוד קנאי לגבי האבטחה של המחשב שלכם, כך שאף אחד לא יוכל להתעסק לכם בתוכנות/הגדרות בלי הרשאה שלכם.

 

שלושת הצעדים להתקנה:

 

חיפוש

מנהל החבילות (תתחילו להתרגל, מהיום אומרים חבילות ולא תוכנות) פועל בצורה דומה ל “Windows Update”, רק שבמקום להתחבר למאגר של מיקרוסופט ולמצוא עדכונים זמינים לחלונות, הוא מתחבר למאגר של אובונטו, ומוצא את כל החבילות שאפשר להתקין מאותו מאגר, כולל כאלה שהתקנתם כבר (במקרה כזה תראו אינדיקציה ליד התוכנה שתסמן לכם שהתוכנה מותקנת, ואם יש עדכונים זמינים). לרוב, המאגרים כוללים את כל התוכנות שאתם יכולים לרצות, במקרה ולא מצאתם, אתם תמיד יכולים (ואף מומלץ) להוסיף מאגרים.

בשביל לחפש תוכנות, אפשר להשתמש בחלוקה לקטגוריות משמאל, או ללחוץ על כפתור החיפוש ולהקליד את שם התוכנה, או מילה מתוך התיאור שלה. (לדוגמא: אם אנחנו מחפשים מקודד לMP3 ולא יודעים את השם, סביר להניח שהמילה MP3 תופיע בתיאור של החבילה שאנו מחפשים).

אפשר גם לצמצמם את טווח החיפוש על ידי בחירה איפה לחפש: בשם התוכנה, בתיאור שלה וכו’.

 

סימון

אחרי שמצאנו את מה שאנחנו מחפשים, נלחץ על שם החבילה עם המקש הימני, ונבחר ב: “Mark for installation”

סביר להניח שהתוכנה שבחרנו להתקין תצטרך להתקין חבילות נוספות שהיא תלויה בהם כדי לפעול (dependencies), אך אל דאגה, כל התהליך נעשה בצורה אוטומטית לחלוטין. שימו לב: בשביל להסיר תוכנות מהמחשב, אתם עוברים את אותו התהליך בדיוק, רק בוחרים ב: “Mark for removal”

 

 

ביצוע

אחרי שסימנו את כל התוכנות שברצונו להוריד ולהתקין (ניתן לסמן יותר מתוכנה אחת בפעם) נלחץ על כפתור “Apply”

 

פיתרון בעיות אפשריות

אני לא מוצא את התוכנה שאני רוצה בסינפטיק

מנהל החבילות מקבל את רשימת החבילות מהמאגר הראשי של אובונטו, אבל יש עוד מאגרים רשמיים של אובונטו, ואפילו עוד הרבה יותר מאגרים לא רשמיים של אובונטו, נסו להוסיף מאגרים דרך ההגדרות של סינפטיק.

גם אם אין לך חיבור לאינטרנט, יש סיכוי שהחבילה שאתה מחפש קיימת על דיסק.

אם גם שני אלו לא עזרו, כנראה שתיאלצו להתקין את החבילה ידנית, אבל מכיוון שיש עוד המון סוגי חבילות והתקנות בלינוקס ממה שאתם מסוגלים לחשוב, לא תהיה לכם ברירה אלא לקרוא את המשך המדריך, ולהתקין את התוכנה ידנית.

הצלחתי להתקין, אבל איפה התוכנה?

לרוב, התוכנה שהתקנת תיצור לעצמה קיצור דרך בתפריט התוכניות, אבל במידה ולא הצלחת למצוא אותה גם שם, יש מספר דברים שתוכל לעשות:

להתקין את תפריט Debian. תפריט זה מכיל רשימה מלאה יותר של התוכנות שהתקנת והוא יופיע בתור קטגוריה בתפריט “תוכניות”. תתקין את החבילה menu-xdg ותאתחל את מנוע ה-X (ctrl+alt+backspace) בשביל להתחיל להשתמש בו.

קרוב לודאי שתוכל להפעיל אותה מהטרמינל, בעזרת הקשת שם התוכנה בשורת הפקודה, על מנת לוודא שאתה מקיש את שם התוכנה נכון, ושהפקודה אינה שונה משם התוכנה, אפשר ללחוץ על מקש טאב אחרי הקלדה של כל אות על מנת לקבל את כל האפשרויות להמשך ההקלדה. (שים לב: אתה יכול לפתוח שורת פקודה בטרמינל בלי לראות מסכים שחורים ומפחידים על ידי הקשה על Alt+F2)

מקש ימני על שם החבילה שהתקנת במנהל החבילות, תבחר “מאפיינים” ובחלון שנפתח תבחר בטאב “קבצים מותקנים”, הקבצים שמותקנים בספריה: “/usr/bin” הם הפקודות להרצת התוכנה שהתקנת.

איך אני מסיר את התוכנה?

על מנת להסיר את התוכנה, חזור על שלושת הצעדים, ובצעד 2, בחר באפשרות “Mark for removal”, אם ברצונך להסיר גם את כל ההגדרות של התוכנה (לדוגמא, אם הגדרת לא נכון ואתה רוצה להתקין מחדש) בחר ב: “Mark for complete removal”.

 

מנהל חבילות טקסטואלי

הרבה פעמים, הוראות התקנה לתוכנה מסוימת מלוות בשורת קוד, מנהל החבילות בעצם עושה בדיוק את אותה שורת קוד רק עם ממשק משתמש גרפי. בשביל להפעיל את הטרמינל: Applications > עזרים > מסוף נניח שלתוכנה שלנו קוראים ABC, הפקודות שישמשו אותנו הם: sudo apt-get install ABC או sudo aptitude install ABC את הפקודה sudo אנחנו צריכים על מנת לקבל הרשאות ניהול, ואחריה נצטרך להקליד את הסיסמא שלנו (שוב, אותה סיסמא שמשמשת להדלקת המחשב) אם נקיש רק: sudo aptitude נקבל משהו שדומה למנהל החבילות רק בלי גרפיקה.

בשביל לחפש: apt-cache search ABC או aptitude search ABC בשביל להסיר תוכנה: sudo apt-get remove ABC או sudo aptitude remove ABC בשביל הסרה מלאה של התוכנה עם קובצי ההגדרות: sudo apt-get remove –purge ABC או sudo aptitude purge ABC למרות שממשק המשתמש של הטרמינל מפחיד בהתחלה, אפשר לראות שהשימוש בו פשוט יחסית אם יודעים את הפקודות להפעלה, והרבה משתמשים מעדיפים לעבוד איתו מאשר עם הממשק הגרפי.

 

התקנה ידנית מלאה

אז אתם בטוחים שאי אפשר למצוא את החבילה שלכם במאגר? ניסיתם להוסיף מאגרים לרשימה? אם גם זה לא עזר אז אין ברירה אלא להוריד את קובץ ההתקנה ולהתקין אותו ידנית, שיטה זו מומלצת הכי פחות מכיוון שהיא נעשית בצורה הכי פחות אוטומטית ורצוי לדעת מה אתם עושים לפני שניגשים אליה.

 

 

חבילות נוספות

חבילת דביאן (.deb)

רב החבילות שמורידים באמצעות מנהל החבילות הם חבילות דביאן. אבל לפני שמתקינים חובה לבדוק אם הם מתאימות לאובונטו, אחרת לא תצליחו להתקין אותה. ההתקנה לעומת זאת מאוד פשוטה, פשוט לוחצים פעמיים על קובץ ההתקנה ונפתח חלון התקנה: פשוט נלחץ על “התקן חבילה”, אם צריך להתקין חבילה נוספת בשביל ההתקנה של החבילה שאתם מנסים להתקין, הוא יודיע לכם על כך, ואפילו יודיע לכם אם קיימת גירסא עדכנית יותר במאגרים. אם אתם מתעקשים לעבוד בטרמינל, (לא מומלץ מכיוון שאם יש חבילות נוספות שצריך להוריד, תצטרכו לדאוג לזה בעצמכם) הפקודה היא: dpkg –i /home/zrubavel/Desktop/ABC.deb בהנחה כמובן שהחבילה שאתם רוצים להתקין נקראת ABC.debנמצאת על שולחן העבודה ושם המשתמש שלכם הוא zrubavel

 

חבילת RPM (.rpm)

RPM היא חבילה פופולרית נוספת, ונעשית בה שימוש בעיקר בהפצות Fedora Core, Suse, ו Mandriva . RPM לא נמצאת בשימוש באובונטו, אבל אם אתם ממש מתעקשים קיימת פקודה בשביל להפוך RPM לחבילת דביאן. למרות שגם כך, אף אחד לא מבטיח לכם שהחבילה באמת תעבוד על אובונטו לאחר ההתקנה. בשביל לקבל את הפקודה הזאת צריך להוריד את החבילה alien והיא זמינה בSynaptic, והשימוש בה הוא כדלקמן: sudo alien –I /home/zrubavel/Desktop/test.rpm (שוב, בהנחה שאתם zrubavel וקובץ ההתקנה נמצא על שולחן העבודה שלכם)

 

ערכות נושא (.tar, .tar.gz, .tgz, .tar.bz, ..)

שינוי ערכות נושא באובונטו הוא קלי קלות. פותחים את: System > העדפות > ערכת נושא עם מנהל ערכות הנושא אפשר לשנות את התצוגה של כמעט כל דבר באובונטו. בשביל להתקין ערכת נושא, פשוט תתפוס ותזרוק (ללחוץ עם המקש השמאלי של העכבר על החבילה שהורדנו ולא לעזוב את המקש עד שנמצאים עם הסמן והחבילה מעל החלון של מנהל ערכות הנושא, הסמן של העכבר אמור להשתנות בהתאם) את חבילת ערכת הנושא לתוך החלון של מנהל ערכות הנושא. בהמשך יקפוץ חלון שמבקש לאשר את הפעולה, אשרו אותה. בשביל להתחיל להשתמש בערכת הנושא, ערכו את אחת מערכות הנושא הקיימות והורו לה להשתמש בערכת נושא שהורדתם.

 

מסך פתיחה (.tar, .tar.gz, .tgz, .tar.bz, ..)

התקנת מסך פתיחה חדש דומה מאוד להתקנת ערכת נושא. ניגשים ל: System > ניהול > חלון ההתחברות תופסים וזורקים (ראה הסבר בערך הקודם) את קובץ ההתקנה לתוך הגדרות חלון ההתחברות (בטאב “Local”), אשרו את הפעולה בחלון שנפתח ובשביל להתחיל להפעיל את מסך הפתיחה תבחר בו מתוך רשימת ערכות הנושא.

מדריך זה פורסם לראשונה ב”פינגווין” והועתק לפה על ידי המחבר

 

מאמרים מומלצים